De toeristische blog van Picardisch Wallonië

Videogalerij

Mahymobile, dat is veel meer dan een museum… Het is de passie van de oprichter, zonder wie de prachtige voorouders van onze huidige auto’s al lang vergeten zouden zijn! 

Wanneer eenvoud een echte schat verhult

Het automuseum Mahymobiel ziet er tussen zijn vier muren van plaatijzer heel bescheiden uit, maar herbergt ware automobieliconen. De autocollectie Mahy, gevestigd in Leuze-en-Hainaut, blijkt zelfs een van de belangrijkste ter wereld te zijn.

Gezien ik verre van een autokenner ben, nam ik een vriend die gepassioneerd is door auto’s mee naar een van de knapste autocollecties ter wereld!

Een unieke, uiteenlopende collectie

Oude auto’s, brandweerwagens, auto’s met pedalen, ouderwetse fietsen, prinsessenkoetsen, … Het automuseum stelt bijna 300 voertuigen tentoon. Dit ongelooflijk stuk erfgoed illustreert perfect de evolutie van de automobiel, en elk voertuig van de collectie Mahy heeft zijn eigen verhaal!

Symbolische wagens en cinemavedetten

Anekdotes en weetjes, de auto’s van Mahy hangen aaneen van de herinneringen. Sommige wakkerden de steelzucht van dieven aan, andere hebben hun stempel gedrukt op de automobielgeschiedenis door hun innovaties of waren vedettes op het grote scherm.

Ik raad je aan om het museum te bezoeken met een gids. De leden van het team van het museum van Mahy zijn echte adepten en kunnen je veel meer vertellen over de verschillende wagens dan eender welk boek. Terwijl je door de gangen van het museum flaneert, zal de gids je er bijvoorbeeld op wijzen dat de wagen van Guust Flater perfect werd bewaard. Alle onderdelen zijn nog origineel! Zelfs de auto uit de film The Longest Day en de Jaguar uit Le Petit Baigneur kan je er bewonderen. Indrukwekkend toch?

Of je nu een autofreak bent of niet, het museum van Mahy is de ideale plek om meer dan 110 jaar automobielgeschiedenis te ontdekken.

 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy,
 • De autocollectie Mahy

Een namiddag in het automuseum, op ontdekking tussen de collectie Mahy

Het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal van Lessen is een ware tempel van de medische geschiedenis en herbergt oude medische kunst, getuigenissen en cultureel erfgoed.

Dit godshuis, gebouwd in de middeleeuwen, is een unieke plek die zich onderscheidt door haar schoonheid, architectuur en artistieke troeven! Terecht maakt de site vandaag dan ook deel uit van het ‘uitzonderlijk erfgoed van Wallonië’.

Onze-Lieve-Vrouw met de roos: de ontdekking van een bijzondere plek

Voor je het gebouw binnenstapt, is het een aanrader om de omgeving te bewonderen. Het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal is immers veel meer dan een oud medisch hospitium. De nabijheid van een kapel, een boerderij, een tuin met geneeskrachtige planten, een kerkhof en een ijskelder maken dit tot een wonderlijke plek. Persoonlijk heb ik een beetje een zwak voor planten omdat hun weldadige krachten me fascineren, en ik moet toegeven dat deze groene oase me heeft verleid. Het is werkelijk een betoverend kader!

In het godshuis worden acht eeuwen geneeskunde en geschiedenis belicht, verspreid over een parcours van 20 zalen. Ga dus vooral verder binnen en ontdek hoe men vroeger aan geneeskunde deed…

Onze-Lieve-Vrouw met de roos

Een uitzonderlijke tentoonstelling

Het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal verwelkomt momenteel de overzichtstentoonstelling ‘Van Ambroise Paré tot Louis Pasteur’. Op het programma een rits wetenschappelijke curiosa die de evolutie van de geneeskunde en farmacie van de 16e tot de 19e eeuw illustreren. Ze getuigen van de tijd toen chirurgen nog echte ‘beenhouwers’ waren. Deze voorwerpen zijn erg boeiend… maar soms ook verontrustend. (Gevoelige zielen blijven best uit de buurt van de instrumenten voor schedelboringen!)

Ik raad je ten stelligste aan om dit museum te bezoeken met een gids. Dat is wat ik deed en ik vond het een van de meest geslaagde geleide bezoeken waar ik ooit aan deelnam! Dankzij de uitleg van de gids komen deze bizarre voorwerpen tot leven. Je komt heel wat te weten, zoals de oorsprong van bepaalde uitdrukkingen.

Wist je bijvoorbeeld dat de uitdrukking ‘Hoe gaat het? eigenlijk is terug te leiden tot de eerste vraag die een arts vroeger stelde bij zijn raadpleging, namelijk hoe het met de stoelgang ging?. Of dat de uitdrukking de pijp uitgaan slaat op de pijp van gebakken aarde die men vroeger aan de patiënt gaf om te vermijden dat hij zou roepen. Faalde de arts en stierf de patiënt, dan liet hij de pijp vallen en ging de pijp dus letterlijk uit.

En verder?

Als een geleid bezoek je toch niet echt aanspreekt, kan je bij het onthaal ook een gids in papiervorm of op tablet verkrijgen. Je kunt blijkbaar ook een app downloaden en het hospitaal ontdekken op je smartphone of tablet. Een oud hospitaal dat klaarblijkelijk helemaal mee is met de moderne techniek! En om nog een staartje te breien aan je bezoek, is er een shop, een terras en een restaurant.

Kortom het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal is een uitzonderlijke site. Niet enkel door de schoonheid van zijn authentieke kader en de rijkdom van zijn medische collecties, maar ook dankzij al de personen die dit erfgoed levendig houden.

 • Onze-Lieve-Vrouw met de roos
 • Onze-Lieve-Vrouw met de roos
 • Onze-Lieve-Vrouw met de roos
 • Onze-Lieve-Vrouw met de roos

Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal

Place Alix de Rosoit
7860 Lessen

+32 68 33 24 03

+32 68 26 86 57 (Fax)

info@notredamealarose.com

http://www.notredamealarose.com

 

‘Van Ambroise Paré tot Louis Pasteur’ in het Onze-Lieve-Vrouw met de roos hospitaal

Het Lasemo-festival brengt het park van Edingen in een magische sfeer. Volg mij doorheen deze bijzondere, gezellige, ietwat gekke en… duurzame wereld!

Lasemo, here we come!

Elk jaar blinkt het Lasemo-festival uit op vlak van bijzonderheden. We zijn nog maar net door de poorten van het park of we worden al overvallen door een unieke sfeer en… we zijn vertrokken voor 3 festivaldagen!

Eerste halte is de camping om onze tent op te zetten. Hou je van de hippiesfeer? Blijf dan zeker kamperen. Vorig jaar verraste de groep La rue Ketanou de kampeerders met een geïmproviseerd optreden tussen het frietkraam en de camping. Een zalig moment!

Een vrolijk gestoord festival

Feeërieke circussen, koorddansers, humoristen, vuurspuwers, zwalkende steltlopers, meeslepende fanfares, door vuur gedreven artiesten… Al wie deelneemt aan Lasemo weet ons te vervoeren naar een andere plek, daar waar de regen ons niet deert. Elk jaar opnieuw slaagt Lasemo erin om de festivalgangers te verbluffen. Dit kan je gewoon niet slecht vinden… Er is echt voor elk wat wils!

Wat ik zo leuk vind aan dit festival is dat je er in alle eenvoud kan genieten van een moment ontspanning, terwijl je naar goede muziek luistert en de ongelooflijke acts bewondert. Het ritme van het leven vertraagt er en alles is er aanwezig om volop te genieten van elk moment: een lekker biobiertje om te degusteren en lekkere lokale seizoensgerechten om van te smullen.

Wanneer feesten rijmt met duurzaamheid

Misschien wist je het nog niet, maar Lasemo is een pionier wat duurzame events betreft. De doelstelling? De festivalgangers een leuke tijd bezorgen op een slimme manier, met respect voor iedereen… en uiteraard voor de natuur!

De stands bieden lokale seizoenproducten aan, de aankleding van het park gebeurt met recupmaterialen, tal van verenigingen stellen er interactieve ateliers voor over het thema milieu, de festivalgangers gaan er op een milieuvriendelijke ‘droge wc’, en het festival moedigt de zachte vervoersmiddelen aan om de impact van de verplaatsingen te beperken. Geen enkele reden dus om er niet volop van te genieten!

Lasemo 2014 is helaas al afgelopen… Afspraak volgend jaar!

LaSemo ASBL
Bosstraat 365b/2
1150 Brussel (België)
Tel.: +32 (0)2/888.76.51
Van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur

Het Lasemo-festival: een bijzondere sfeer die je moet beleven!