De toeristische blog van Picardisch Wallonië

Verscholen in hartje Doornik weerspiegelt de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal een perfect evenwicht tussen twee stijlen. Wil je haar bezoeken? Volg de gids!

Vandaag neem ik je mee op ontdekking naar de Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal van Doornik! Wist je dat er achter de bouwsteigers, de doeken en de arbeiders een architecturale schat zonder weerga schuilgaat? Kom mee, we gaan haar bezoeken…

Doornik en haar Onze-Lieve-Vrouwkathedraal

Ik was van plan om de Kathedraal met een audiogids te bezoeken. Maar in de Toeristische Dienst van Doornik, liep ik Francis Vandeputte tegen het lijf. Hij is gids en gebeten door geschiedenis. En hij kent dit Doornikse monument door en door.

Onder de spiegel van de toeristische dienst (ik geef je trouwens de raad om hem aandachtig te bestuderen, want hij weerspiegelt de prachtige klokkentorens van de kathedraal) heb ik beslist om mijn wandeling met audiogids te laten voor wat ze was en Francis te volgen op ontdekking naar de kathedraal.

Een perfect evenwicht tussen twee stijlen

Wist je dat de Kathedraal van Doornik dezelfde erkenning krijgt als de Taj Mahal en het Groot Barrièrerif? “De Onze-Lieve-Vrouwkathedraal werd gebouwd in de overgangsperiode tussen de grote Romaanse en gotische kathedralen en is opgenomen op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Dankzij deze tendens die het midden houdt tussen twee stijlen en haar pracht is ze haar plaats op de lijst meer dan waard”, vertelt Francis me.

Hoewel ik het belang begin in te zien van het gebouw achter de vele bouwsteigers, moet ik toegeven dat een groot deel van haar schoonheid verborgen blijft. En dan wordt het belang van een rondleiding duidelijk! Als je je laat rondleiden ontdek je pas echt de pracht van de Kathedraal. Het zou zonde zijn om 20 jaar (lees “het voorziene einde van de werken”) te wachten om zo een meesterwerk te aanschouwen, vind je ook niet?

Er gaat niets boven een rondleiding

Voor hij me mee naar binnen neemt, overloopt Francis de geschiedenis van de Kathedraal en de bouw ervan. Kijk omhoog en werp een blik op de dakbedekking van het Romaanse schip. Tijdens de laatste werken werd het bedekt met lood. Vandaag is dit het enige dak in lood van Wallonië. Daarnaast werd het houtwerk in het rood geschilderd en werd er verguldsel toegevoegd. Richt je blik daarna op het dak van de Saint-Louiskapel. Bedekt met gekleurde dakpannen ziet de kapel er uit als in de Middeleeuwen en krijgt ze een zekere charme. Volg de gids op de daken van Onze-Lieve-Vrouw…

 • Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Doornik
 • Cathédrale Notre-Dame2
 • Cathédrale Notre-Dame5
 • Cathédrale Notre-Dame3
 • Cathédrale Notre-Dame6
 • Cathédrale Notre-Dame7
 • Cathédrale Notre-Dame4
 • Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Doornik

Meer weten over de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal

Vraag bij de toeristische dienst voor:

 • Een rondleiding
 • De film “De la pierre au ciel” (Naar de hemel reikende stenen)
 • De Kathedraal in 3D
 • Het boek Cathédrale Notre-Dame de Tournai

Adres

Place de lEvêché 1

7500 Tournai

0

Reacties